jeroen afgebeeld als 'critical friend'

Wie is jouw sparringpartner?

Ondernemen is een vak, wat mij betreft het mooiste vak ter wereld. Waarom? Je bent vrij in het maken van keuzes, kan een koers bepalen die jou past, stuurt bij wanneer jij dat wilt en legt verantwoording af aan jezelf. Ook de creatieve kant spreekt mij aan. Heb je een goed idee voer je het uit, lukt het niet stuur je bij zolang jij denkt dat nodig is.

Daarnaast speelt voor mij diversiteit een belangrijke rol. Je bent als ondernemer bezig met klanten, marketing, acquisitie, communicatie, financiën enzovoort. Zeker als startende ondernemer komen al deze zaken op jouw bordje. Groeit je bedrijf komen er wellicht mensen bij die taken van je overnemen waardoor jij je bezighoudt met onderwerpen die voor jou het meest belangrijk zijn of die je liggen. Maar ook dan ben je op de hoogte van alles wat speelt binnen jouw onderneming. Tot zover mijn ideale beeld over het waarom ik ondernemen zo leuk vind.

Ondernemen kan eenzaam zijn

Er is uiteraard ook een andere kant. Ondernemen kan eenzaam zijn. Medewerkers zijn heel belangrijk en zitten vaak anders in de wedstrijd dan jij. Als ondernemer zit je vol mooie nieuwe ideeën waar je medewerkers denken; alweer een verandering, hoe houd ik hem bij. Met wie kun je dan sparren over waar je naartoe wilt en hoe daar te komen? Ook als het even tegenzit wil je dit wellicht niet direct met je medewerkers bespreken maar met wie dan wel? Of wanneer er gedoe is met personeel, is er dan iemand om even bij leeg te lopen? En reflecteren op hoe jij je als ondernemer, en in het verlengde daarvan je bedrijf, ontwikkelt, met wie heb je het erover?

Binnen het Ambitiehuis hebben we dit georganiseerd. Met de partners onderling maar ook door een aantal ondernemers te vragen kritisch met ons mee te kijken. De critical friends noemen we hen. Het werkt voor ons goed om scherp met elkaar te discussiëren waar we naartoe willen en dit tegen ondernemende buitenstaanders aan te houden. Zo zijn we met het Ambitiehuis en als individuen mooie stappen aan het zetten met nieuwe initiatieven tot gevolg. Hier binnenkort meer over!

Zelf vervul ik die rol van critical friend voor een aantal ondernemers. De ene keer ben ik alleen een luisterend oor, het volgende moment denk ik mee over de te volgen strategie, de inrichting van de organisatie of een casus met een medewerker.

Ik ben benieuwd of andere ondernemers hetzelfde ervaren, wil jij jouw verhaal delen? Stuur het naar Jeroen@ambitiehuis.nl

Groet Jeroen

Jeroen Haanstra
jeroen@ambitiehuis.nl