Wat Cypriotische wijn te maken heeft met leiderschapsontwikkeling

Wat Cypriotische wijn te maken heeft met leiderschapsontwikkeling

Ken je dat? Dat je op Cyprus zit en daar straalverliefd wordt op die ene lekkere wijn? In mijn geval: Pantaleimon. De lekkerste witte wijn die ik ooit gedronken had, alsof er een engeltje…. Nou ja, dat dus. ’s Middags bij het eten een glas en elke avond een flesje bij het eten, de Pantaleimon werd ‘vaste prik’. Uiteraard namen we een flink aantal flessen mee naar huis. Terug in Langedijk kon ik niet wachten om ’s middags een glas te proeven. Ik ging zitten, opende de fles, en schonk een glas in. De smaak was wederom verrassend. Verrassend slecht deze keer!

 

Waar de Pantaleimon in Cypriotische omgeving voor een hemels genot zorgde, bleek de smaak in mijn eigen achtertuin toch heel anders. In eerste instantie dacht ik dat ik misschien een verkeerde fles had meegenomen, maar alles klopte.

 

Over het belang van de omgeving  en de invloed hiervan op ons functioneren is al veel onderzoek gedaan. Ook zelf heb ik mogen ervaren hoe belangrijk de omgeving is. Zo werd ik ooit bij een werkgever met een zeer goede beoordeling in een talentpool opgenomen (“wat ontwikkelen de mensen zich toch goed onder jou”). Om vervolgens met exact dezelfde instelling en gedrag bij een andere werkgever aangesproken te worden op mijn gedrag (“coach toch niet zoveel, zeg gewoon wat ze moeten doen!”).

 

Vaak maak ik mee dat mensen zich niet (of in beperkte mate) bewust zijn van het effect van hun omgeving op hun gedrag.  Staat u mij even enige onbescheidenheid toe, maar ik hoor regelmatig in mijn Masterclasses Leadership termen voorbijkomen als “Wouw, jaaa, dat ga ik vanaf nu helemaal anders doen!!”. Maar hoe voorkom je dat je de volgende dag toch niet weer in je oude patroon vervalt?

 

Echte gedragsverandering is lastig. Het vraagt om persoonlijk leiderschap. Ben Tiggelaar heeft er een prachtig filmpje over: veranderen in eerste ridicuul kleine stapjes. Zo klein, dat je zelf denkt: ‘O, maar dat kan ik wel’. Als je een beperkt (let op: dus niet te veel!) ‘eerste kleine stapjes’ formuleert is de kans het grootst dat je ze niet alleen toepast, maar ook volhoudt. En dat de omgeving daar positief op reageert.

 

Kortom, in plaats van baanbrekende, grote nieuwe inzichten, adviseer ik u van harte om ze zo ridicuul klein mogelijk te houden!

 

Mooie gedachten om daar komende vakantie eens over na te denken met een lekker Cypriotisch wijntje….

 

Over de auteur:
Michaël van Leijen MSc is eigenaar/oprichter van het AmbitieHuis en verantwoordelijk voor (team)ontwikkeltool De AmbitieMonitor en De AmbitieSchool waarin masterclasses Leadership en Sales worden gegeven. Daarnaast is hij veelgevraagd spreker over leiderschap, motivatie, coaching en mindset.

Michael van Leijen
michael@ambitiehuis.nl