Alles over ambitie, doelen en ontwikkelen

Waarom het ontwikkelen van medewerkers bij moet dragen aan de doelstellingen van jouw bedrijf

Herken je het volgende? Op maandagochtend staat Piet aan je bureau. Hij heeft de laatste tijd nagedacht over zijn toekomst en wil zich op persoonlijk vlak ontwikkelen. Na lang wikken en wegen heeft hij een mooie training uitgezocht. De training kost €3.500,- en hij moet 8 maandagen de ochtend op locatie aanwezig zijn. Dit zijn pittige investeringen, dus je geeft aan dat je er bij Piet op terug gaat komen.

Nadat Piet weg is gegaan, zet je de verschillende scenario’s even naast mekaar. Piet is 31 jaar en je ziet hem als je grootste parel binnen de organisatie, met andere woorden, je wilt hem kostte wat kost niet kwijt. Aan de andere kant is €3.500,- een hoop geld, moet je hem 8 maandagen in de ochtend missen en ben je van mening dat de training niet past bij de doelstellingen en ambities van jouw bedrijf.

Dilemma

Binnen het MKB staat het ontwikkelen van medewerkers te weinig op de agenda. Dit wordt onder andere bevestigd door de SLIM subsidie van de Rijksoverheid. Op de pagina staat bijvoorbeeld ‘De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt vanaf 2020 € 48 miljoen beschikbaar voor initiatieven gericht op stimuleren van leren en ontwikkelen in het mkb.’ En ‘Werkgevers die hun mensen in staat stellen zich continu te ontwikkelen, weten de beste mensen aan zich te binden en daar wordt hun bedrijf succesvoller van Werknemers die zich continu blijven ontwikkelen, hebben een grotere kans op een succesvolle loopbaan met leuk werk en een goed inkomen.’. Oftewel het ontwikkelen van medewerkers draagt bij aan goed werkgeverschap en excellente medewerkers.

Bij het Ambitiehuis geloven wij erin dat het ontwikkelen van medewerkers, teams en bedrijven bijdraagt aan goede bedrijfscultuur, betere resultaten en medewerkers die zich onderdeel voelen van het grotere geheel. Wij geloven er niet in dat elke medewerker dan maar opleidingen moet gaan doen die hem/haar uitkomt. Wij geloven dat het ontwikkelen van medewerkers in lijn met de doelstellingen van de onderneming zorgt voor een vliegwiel effect. Medewerkers mogen zich ontwikkelen en kunnen zelf de stappen zetten. De ondernemer krijgt meer betrokken medewerkers, weet talent langer te binden en de medewerkers ontwikkelen zich in jouw vakgebied. Win – win!

3 tips

Terug naar Piet, want ga je hem nou die training geven? Het juiste antwoord is natuurlijk complexer dan een simpele ja of nee. Om je een beetje te helpen volgen hier drie simpele tips:

  1. Ga met Piet in gesprek over zijn ontwikkeling. Waarom komt Piet juist met deze training? Welke gedachte zit daar achter? Wat wil Piet precies ontwikkelen?
  2. Vraag Piet wat hij zou doen als hij de baas van dit bedrijf zou zijn? Vind Piet dat de training bij de doelstellingen past? Op wat voor manier krijgt onderneming X een betere Piet terug na de training?
  3. Waar ziet Piet zichzelf staan over 1, 3 en 5 jaar. Wat is zijn ambitie? Hoe ziet Piet zijn rol bij jouw onderneming? Waar wilt hij naartoe groeien?

 

Conclusie

Heb je dit gesprek met Piet gevoerd? Gefeliciteerd, je hoort bij een klein gedeelte binnen het MKB, dat dergelijke gesprekken voert met zijn medewerkers. Onze ervaring? Medewerkers willen dromen en werken aan hun ambities, deze gesprekken zijn leuk en totaal niet te vergelijken met de standaard beoordelingsgesprekken. Na dit gesprek staan de klokken weer gelijk en kan je heel goed afwegen of je Piet de training wel/niet laat doen, tegelijkertijd heeft Piet zelf ook nagedacht over de toekomst en is hij weer helemaal aangelijnd bij de visie van jouw bedrijf. Past de training volledig bij de visie en ambitie van jouw bedrijf? Dan laat je Piet die training doen!

Bas Kampman
bas@ambitiehuis.nl