De leiderschap-ladder

Mijn oudste dochter zit sinds kort op judo. Met letterlijk veel vallen en opstaan leert ze de sport. Van meester Sven krijgt ze allerlei grepen en worpen aangeleerd die ze vervolgens ‘s avonds weer op mij (leuk!) en haar zusje (minder leuk!) oefent en toepast…

Bij judo wordt het niveau van de judoka uitgedrukt in ‘banden’. Je begint bij de witte band. Pas na veel training en oefenwedstrijden wordt het volgende niveau bereikt: de gele band. (Daartussen schijnen nog een aantal slippen te behalen te zijn, maar de schrijver dezes vond dat te ingewikkeld om zich in te verdiepen.) Bottom line: je dient aantoonbaar over een aantal technieken te bezitten om hogerop te komen.

In het bedrijfsleven is dat net zo: er dienen vakinhoudelijke opleidingen gevolgd te worden en/of relevante werkervaring opgedaan te zijn om klaar te zijn voor de volgende stap. Het is logisch dat een advocaat op de hoogte blijft van de meest recente jurisprudentie, een arts de ontwikkelingen op medisch-wetenschappelijk gebied bijhoudt en leraren zich laten bijscholen over pedagogische en didactische vaardigheden.

Tenminste, voor de inhoud van je vak. Opvallend genoeg is dit voor leidinggevende posities vaak niet zo. Ik kom veel bij organisaties (met name in het MKB) waar mensen doorgroeien naar leidinggevende functies omdat ze de inhoud goed beheersen. Zo wordt de beste monteur hoofd van de werkplaats, de beste leraar schooldirecteur, de beste accountant partner van het kantoor….. Afijn u begrijpt het wel.

Je zou kunnen zeggen dat ze dan beginnen bij de witte band in leiderschap: het eerste niveau dat de basis aangeeft. John Maxwell legt in een mooi filmpje uit dat ook een leider zich in niveaus ontwikkelt. Het eerste niveau is het start-niveau. Je bent de leider omdat je nu eenmaal die functie hebt. Mensen volgen je omdat ze dat moeten; je hebt de macht over de afdeling.

Maar hoe gaaf zou het zijn als je mensen zover krijgt dat ze je niet volgen om wat je bent (de baas) maar om wie je bent en wat je doet: een inspirator die mensen ontwikkelt. Dat vereist echter wel een ontwikkeling van je leiderschap naar een ander niveau. De belangrijkste stap hierbij is het inzicht dat leiderschap echt een vak is dat aandacht en ontwikkeling verdient. Door trainingen te volgen en inzichten en vaardigheden te verkrijgen en toe te passen.

Maar hoeveel leidinggevenden doen dat? Er zijn geen Permanente Educatie Punten te verdienen voor leiderschap, terwijl het motiveren en inspireren van je personeel toch echt een van je kerntaken is (lees: zou moeten zijn). Het goede nieuws: met een paar frisse inzichten en concrete acties ben je al een heel eind. En geen kunstgrepen, maar echte worpen. Zo kom je uit de houdgreep van het leiderschap!

Benieuwd naar hoe je dan concreet jouw  leiderschap ontwikkelt naar een volgend niveau? In onze Masterclass Leiderschap van 14 mei leren we je alles over de niveaus in leiderschap en hoe je daar komt! Met groeigarantie (dus niet goed geld terug). Lees hier meer of schrijf je in!

En mijn dochter wilde vandaag haar nieuwste worp op oma (86) oefenen. Wellicht is dat toch een niveau te hoog….

Benjamin Langeveld
benjamin.langeveld@gmail.com