Bouwen aan een topteam

Wat is het beste team waar jij in hebt gewerkt en waarom?

Een aantal dagen geleden vroeg iemand aan mij; “wat is het beste team waar je onderdeel van bent geweest en waarom juist dat team?” Mijn eerste gedachten schoten naar één van de vele voetbalteams waarin ik heb gespeeld, direct gevolgd door een reis in mijn hoofd langs m’n werkverleden. Ook daar heb ik in veel teams mogen participeren.

Na wat overdenken gaf ik twee antwoorden:

Vanuit de voetbal was het makkelijk, het team waarmee we rond de eeuwwisseling speelden was een topteam. We presteerden goed, hadden ontzettend veel plezier en gingen ook naast de voetbal met elkaar om. Het was een vriendenteam met een drive om samen te presteren.

Het beste team waarmee ik heb gewerkt is overduidelijk het team met managers en teamleiders waarmee we een bank in de regio Alkmaar richting mochten geven. Na een fusie moest er gebouwd worden aan nieuwe teams en een nieuwe toekomst met veel veranderingen. De reden dat dit team me zo is bijgebleven is het plezier dat we met elkaar hadden gekoppeld aan resultaten (tevreden medewerkers, tevreden klanten en wij als individuen die zich mochten ontwikkelen).

De dagen daarna bleven de door mij gegeven antwoorden door mijn hoofd spoken. Wat was nou eigenlijk de reden dat het topteams waren en hoe kwam dat? En hoe zat dat dan bij teams waar dit minder het geval was?

 

Kenmerken vanuit het werk

Het eerste wat in me opkomt was dat het team zeer divers was qua persoonlijkheden. Zowel extraverte als introverte collega’s. Creatievelingen en structuur denkers waren aanwezig. Collega’s die direct een oplossing zagen en collega’s die ergens langer over na wilden denken. Op zich mooi om een complementair team te vormen maar dat maakte niet echt het verschil.

Het waarderen van de verschillende persoonlijkheden waardoor je jezelf kon zijn was denk ik het belangrijkste. We waren nieuwsgierig waarom de ander iets deed en toonde oprechte belangstelling. Ook hadden we het lef om verschillende kwaliteiten van elkaar te erkennen en deze te benutten of ervan te leren. We onderzochten, probeerden, maakten fouten, leerden ervan en gingen verder zonder dat je het gevoel had dat het je de kop kon kosten.

Op die manier bepaalden we ook de koers van de afdeling, met elkaar. Medewerkers werden betrokken en mochten meedenken hoe we de doelen het beste konden behalen. Zo gingen we gezamenlijk voor hetzelfde. Gekoppeld aan het kennen van ieders kwaliteiten en deze benutten was een goed resultaat eigenlijk best logisch. Als ik het opschrijf bekruipt me dat goede gevoel weer!

 

Waarom gaat het dan niet altijd zo?

Wanneer je bovenstaande leest denk je, klinkt eenvoudig dus dat zal wel altijd zo gaan toch? Helaas is dat niet het geval. Ik ben ook onderdeel van teams geweest waar die chemie er niet was. Collega’s deden, net als ik, hun werk naar behoren maar er ontbrak iets. Soms was er geen richting en deed iedereen, door de drukte van alle dag, naar eer en geweten zoveel als hij of zij dacht wat mogelijk was. Het gevoel van samen werken aan hetzelfde was er niet.

Of teams waar we op een goede manier met elkaar omgingen maar eigenlijk niet van elkaar wisten waar de ander nou echt goed in was. Wat is zijn passie, waar gaat de ander op aan, wat is zijn achtergrond.

Vaak was het geen onwil. Collega’s wisten niet beter, zo deden ze het al jaren. Er was geen tijd om energie in elkaar te steken en erachter te komen wat een ander drijft, er moest gewerkt worden. Een gezamenlijk doel was er niet en we hadden ook geen tijd om erover na te denken.

Ik denk dat door de drukte van alledag, het weinig tijd voor elkaar vrijmaken en geen gezamenlijk doel hebben er veel bedrijven niet optimaal functioneren? Ik ben ervan overtuigd dat het beter kan en er oplossingen/hulpmiddelen voor zijn. Door de jaren heen heb ik hiervan geleerd en probeer het tegenwoordig zoveel als mogelijk in de praktijk te brengen. Binnen het AmbitieHuis is het zelfs één van mijn belangrijkste aandachtspunten. En nog steeds leer ik als ik een nieuwe opdracht heb en hoop dit nog lang vast te houden!

—-

 

Wil je ook werken aan het ontwikkelen van jou team? Kijk eens op de pagina ‘Teamontwikkeling’ 

Jeroen Haanstra
jeroen@ambitiehuis.nl