Boek schrijven: inspiratie of transpiratie?

Michäel leest zijn boek

Boek schrijven: inspiratie of transpiratie?

En toen was hij klaar: het boek. Maar hoe is het tot stand gekomen? Welke hobbels heb ik overwonnen? In deze blog kijk ik terug op het schrijven van het boek!  

Ik neem je mee naar 2017. December om precies te zijn. Ik zit op Aruba en begin met schrijven aan mijn boek. Ik heb het idee om in een week tijd veel op papier te krijgen zodat het boek snel af is. Dat ‘veel op papier krijgen’ lukt uitstekend. Door de jetlag word ik elke ochtend rond 05.00 wakker zodat ik om 05.15 lekker achter mijn laptop zit. Verse koffie erbij, op het balkon met uitzicht op de azuurblauwe zee en witte stranden met palmbomen, terwijl de temperatuur nog heerlijk aangenaam is: de ultieme omstandigheden om lekker te werken. Zo werk ik een week lang elke dag en na een week heb ik de eerste versie op papier. Ik ben trots!  

De insteek was om een boek te maken voor professionals: HR managers, trainers en coaches die al veel kennis hebben van en ervaring hebben met persoonlijke ontwikkeling. Het doel is om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de huidige stand van de wetenschap enerzijds, en anderzijds om een pragmatisch boek te maken dat direct toepasbaar is.  

Eenmaal thuis doe ik er een tijdje niets mee, totdat ik een artikel lees in de Psychologie magazine over een journalist die ook boeken tegenleest. De combinatie van haar achtergrond als psycholoog en ervaring als journalist maakt dat ze zowel op inhoud kan tegenlezen als verstand heeft van zaken ‘knap op papier’ krijgen. Ik huur haar in om me van feedback te voorzien. En dat heb ik geweten!  

De insteek was om een boek te maken voor professionals: HR managers, trainers en coaches die al veel kennis hebben van en ervaring hebben met persoonlijke ontwikkeling.

Ik word ongeveer 500 stappen teruggeworpen in mijn proces. Bij bijna elke zin krijg ik een opmerking. Vragen als: ‘wat wil je de lezer hiermee duidelijk maken?’, ‘in de eerste alinea heb je het nog over ** maar in de tweede begin je opeens over **’ en ‘waar blijkt dit uit, wie zegt dat?’.  

Uiteindelijk belt ze me op met de terechte vraag: wil je hier een echt wetenschappelijk verantwoord boek van maken? In dat geval ben je er nog lang niet en moet je veel meer research doen. Of wil je er een pragmatisch boek van maken voor een andere doelgroep? Bijvoorbeeld werkende mensen in het MKB die praktische tools krijgen aangereikt die ze de volgende dag kunnen toepassen?  

Ik kies voor het laatste. Het betekent wel dat ik helemaal opnieuw kan beginnen. Dit betekent veel werk en hier zie ik erg tegen op. Ik weet ook niet zo goed hoe en waar ik moet beginnen. Het blijft zomaar ruim een half jaar liggen.  

Intussen voer ik wel interviews met bekende Nederlanders. Ik zit aan de keukentafel bij Patrick Kicken, mag in het PSV Stadion lunchen met Toon Gerbrands, Kees van der Spek komt bij mij thuis koffiedrinken en mag naar het zwembad op de KNVB-campus te Zeist voor een interview met Robin van Galen. Ik krijg daar superveel energie van omdat elke BN’er zijn eigen verhaal en tips geeft. Het maakt dat ik toch weer zin krijg en de boel oppak.  

Uiteindelijk lukt het me om de motivatie te vinden en het boek af te schrijven. Begin dit jaar is het manuscript af en kan de redactie beginnen. Ik laat het door een aantal kritische mensen lezen. Naast een paar (terechte) kritische noten zijn ze overwegend positief. De interviews met de BN’ers zijn top, de praktische tips worden erg gewaardeerd en de inhoud spreekt tot de verbeelding. Ik ben supertrots op het resultaat! En ik hoop jij ook!  

Tags:
,
Michael van Leijen
michael@ambitiehuis.nl